Menu

INTERVIEW MET LOES “The Voice” SCHOBBEN

15 januari 2018

De Zamboni heeft het werk erop zitten. Het ijs is gedweild en de lampen gaan uit. De tunnelcrew bouwt de spelerstunnel op en onze spelers komen een voor een het ijs op. Uit de speakers klinkt een stem, zoals we die al vele vele jaren horen, die deelnemende teams, spelers met hun rugnummers en arbitrage bekend maakt. Ons volkslied wordt afgespeeld en de wedstrijd gaat beginnen. Voor een ieder die al langer ijshockeywedstrijden van de Eaters bezoekt een bekend beeld van handelingen vóór de wedstrijd.

Als eenmaal de wedstrijd begonnen is en er op het scherpst van de snede gestreden wordt, komt er een moment van scoren of straffen. En daar horen we die stem weer. “Op assist van nummer 9 Lars van Sloun wordt gescoord door onze nummer 11 Tóóóm Marx…” Het publiek juicht en de stem verdwijnt weer…. stil in de anonimiteit. Vandaag een interview met de persoon, ook wel liefkozend “The voice” genoemd, achter die stem. Loes Schobben.

Loes, 37 jaar getrouwd met Frans Schobben en moeder van twee zoons. Heeft twee schatten van schoondochters en 1 kleinzoon. Zij is al vele jaren het aanspreekpunt voor arbiters tijdens de wedstrijd. De eerste vraag die bij me opkomt is: “Loes, hoe ben je ooit bij het ijshockey betrokken geraakt?”

Loes: “Tja, hoe ben ik bij het ijshockey betrokken geraakt? Heel vroeger in mijn jonge jaren ben ik wel eens wedstrijden gaan kijken. Mijn buurjongen, Wim Bonne, speelde ijshockey vandaar. We waren ieder weekend wel op de ijsbaan te vinden. Zwieren en zwaaien en natuurlijk flirten en warme chocomel drinken bij Lordje (Geurts). Mijn oudste zoon Sebastiaan werd via een vriendje meegenomen naar een training en is niet meer weggegaan. Niet veel later volgde ook zijn broer Arnoud.”

Dan komt er een moment dat je in de official bank belandt en als Bench official aan de slag gegaan bent. Hoe is dat zo gekomen?

Loes: “Zoals bij zoveel verenigingen worden ouders gevraagd om ondersteuning. Via Ton Vorselen ben ik in de official bank beland en heb van hem en anderen de opleiding gekregen. En zo groei je met de kinderen mee als official en stond je ieder weekend in de bank. Soms wel 2 wedstrijden per weekend.”

Loes kan je iets vertellen over de werkzaamheden in de official bank?

Loes: “Als Bench official ben je eigenlijk de administrateur van de scheidsrechter en het team. Voor de scheidsrechter qua goals en straffen en voor het team de wedstrijd- en individuele punten. Bench officials zijn onpartijdig dus moeten in de Bench zich hier ook naar gedragen. Niet altijd makkelijk, maar als team doen we dit redelijk goed.”
“IJshockey is een sport van statistieken en deze houden wij via de e-sheet bij.”

We zien veel mensen in de Bench. Waar liggen hun verantwoordelijkheden en bij wie de eindverantwoordelijkheid?

Loes: “Penaltykeepers zitten in de strafbank en laten de speler weer op het ijs zodra de straf is afgelopen. Dit kan zijn zodra de straf op de klok naar 0 gaat. Maar als een straf niet op de klok staat moet hij/zij goed opletten en aantekenen wanneer een speler het ijs op mag en bij meerdere straffen welke speler.”

“De timekeeper zorgt dat de klok klaar staat voor de wedstrijd en zet de tijd stop/aan zodra de scheidsrechter fluit. Zet de straffen op de klok en de goals. Een timekeeper is vaak vingervlug.”

“De official scorer zorgt dat alles netjes op de sheet/e-sheet komt te staan. De e-sheet is ook online dus dit zorgt ervoor dat mensen thuis de sheet kunnen lezen en zo de wedstrijd volgen. De goals en straffen worden door de official scorer doorgegeven aan het publiek ter plekke.” “Van alle Bench officials wordt een hoge concentratie gevraagd gedurende wedstrijd. Je moet constant opletten wat er op het ijs gebeurt. Je kunt hier niet verslappen. Als het een snelle wedstrijd is waarin veel gebeurt ben je na een wedstrijd soms doodmoe.”

“De official scorer is de eindverantwoordelijke voor alles wat er in de bank gebeurt.”

Loes, je bent natuurlijk al vele Refs tegen gekomen in je loopbaan. Is er één Ref die er voor jou bovenuit springt?

Loes: “Eigenlijk geen een. Ik heb met alle scheidsrechters wel een goede verstandhouding. Na zoveel jaren kennen we elkaar wel en is er onderling veel respect.“

Oké duidelijk. Loes, er hebben in die jaren natuurlijk wel wat grappige incidenten plaatsgevonden in die strafbank. Vaak zichtbaar voor het publiek maar soms ook hilarische zaken waar wij geen weet van hebben. Welk grappig incident is jou het meest bijgebleven?

Loes: “Voor aanvang van een seizoen, zo’n 15 jaar geleden, speelden we een vriendschappelijke wedstrijd. Joris Peusens en Koen Hermans maakten deel uit van het team. Andy Tenbult was coach. Vlak voor het einde van de 1e periode krijgt Joris een 2 + 10 minuten straf.”

“Voor de “joeks” vroegen we of Joris nog iets te eten wilde, hij moest de 2e periode toch nog 9 minuten komen zitten. Hij lustte wel een frikandel. Nou dat moet je dan niet tegen mij zeggen. Dus via Leonie 2 frikandellen geregeld. Wedstrijd begint weer, Joris stapt weer in de strafbank en schiet in de lach omdat wij die frikandellen hadden geregeld. Gebukt begint hij te happen (Andy mocht dit natuurlijk niet zien).”

“Ineens maakt Koen een domme overtreding. Helemaal nergens voor nodig en komt ook in de strafbank. Zegt Koen gelijk tegen Joris “Gij denkt toch zeker nie dat ik u dat allene loat eten” op zijn plat belgisch. Hilarisch… !!”

Geweldig..!! Loes, we gaan dit interview eindigen. Is er iets wat je verder nog kwijt wilt?

Loes: “Ja zeker, als official is het soms hard werken. Zeker als er meerdere straffen vallen en er veel lawaai is in de hal dan moet je echt alle zeilen bijzetten. Tevens moet ik erop letten dat alles goed wordt ingevoerd en dat de penalty keepers de juiste tijden hebben waarop de spelers weer het ijs op mogen. Zeker als de spelers ook nog eens staan te schreeuwen. En toch heeft dit alles ook weer zijn charme.”

“Het enige waar ik slecht tegen kan is als er supporters in het publiek een fluitje hebben en hiermee het spel proberen te ontregelen. Ze snappen niet hoe gevaarlijk dit is. Ze benadelen hiermee hun eigen spelers. Als zij fluiten en een speler stopt terwijl er al een check wordt ingezet kan dit heel gevaarlijk zijn. Dit noem ik dan ook geen supporters.”
Moraal van dit verhaal is dus dat supporters zich moeten beperken tot hun stem en niet met hulpmiddelen gaan spelen die invloed uitoefenen op het spel.

Loes, bedankt voor het kijkje in de keuken van de Bench officials en dat we nog lang van je mogen horen.

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram