Menu

Ron Berteling Schaal: 1e prijs voor de Eaters binnen!

25 september 2016

Door Jos Janssen.

Vanmiddag stond de wedstrijd om de RB-schaal op het programma. Met 26 graden buiten en zomers weer, werd de eerste prijs vandaag uitgedeeld in een winterse wedstrijd. Daar waar aan de vooravond van deze wedstrijd de meeste prijzen omtrent het vorige seizoen naar Heerenveen gingen, ging uiteindelijk de belangrijkste prijs van het nieuwe seizoen, naar Geleen toe.

Op papier heeft Heerenveen ogenschijnlijk het beste team. Het nagenoeg onveranderde succesvolle team van Heerenveen van vorig seizoen kreeg voorafgaande aan de wedstrijd drie prijzen uitgereikt voor topscoorder, beste goalie en waardevolste speler. Dit ten opzichte van Geleen die “slechts” een enkele prijs in ontvangst mocht nemen. Tom Marx kreeg de belangrijke “meest talentvolle speler van vorig seizoen” uitgereikt…. en terecht!

Deze prijsverdelingen van vorig seizoen in de verhouding 1-3 kon mogelijk de sterkte van de teams aan geven. Heerenveen met een nagenoeg onveranderd gelijk gebleven sterk team tegenover Geleen die toch wel wat dragende spelers heeft zien vertrekken en nieuwe spelers heeft moeten inpassen.

De boarding van de tegenstander was voorzien van baby’s zonder hoofdjes, waardoor het leek dat als de spelers in de spelersbank zaten, er baby’s zaten. De eerste psychologisch mentale tik was uitgedeeld!

Klokslag 15:00 uur klaterde de puck op het ijs en gelijk werd duidelijk dat er twee teams op het ijs stonden die echt beiden voor de winst wilden gaan. Binnen de eerste minuut ontstonden aan beide zeiden de eerste kansen. Daar waar Geleen vlak voorlangs de puck langs het Heerenveense doel schoot, had Rowan Delil ook al de eerste actie op zijn legguards.  Na een dikke minuut mocht Turcotte zijn befaamde plekje in de strafbank op zoeken en nadat even later oud Geleen speler Pipo hem mocht gaan vergezellen, staat Eaters ineens met 5-3 powerplay te spelen. Nog voordat Turcotte terug op het ijs mocht komen, knalt Krzak de puck in het netje en staat de 1-0 op het scorebord. Turcotte mag hierdoor terug het ijs op en Pipo mag nog even vanuit de box het spel volgen.  Nadat Heerenveen compleet is heeft Lars van Sloun nog een break-away, maar Idzinga weet deze te stoppen. Nadat tegen het einde van de eerste periode onze Finse aanwinst in de strafbank zit, weet Turcotte in de powerplay de gelijkmaker te scoren. Opkomende over links en ongehinderd weet hij zijn schot aan de rechterzijde over de vanghand van Rowan het doel in te schieten….. De gelijkmaker op een belangrijk moment voor Heerenveen. De eerste periode eindigt in een 1-1 stand en eerlijk gezegd geeft Geleen goed tegengas. Daar waar Rowan zeker overkomt en geconcentreerd in de wedstrijd zit, oogt Idzinga wat onzekerder en speelt onrustiger.

Het is spannend en we wachten af hoe beide teams uit de kleedkamer komen. In de 2e minuut gaf de wisselend fluitende riff een straf voor Rick van Haaren wegens boarding. Ik had hem niet gegeven, maar ik kijk ook door een gekleurde bril. Slechts enkele seconden voordat Geleen weer compleet is, weet Heerenveen de eerste keer de leiding in de wedstrijd te nemen, 1-2. De wedstrijd golft regelmatig in hoge snelheid over en weer en met samengeknepen billen volgen we de wedstrijd. Uiteindelijk in de 34e minuut weet Joonas Huovinnen de gelijkmaker erin te knallen…. 2-2. In de laatste minuut van de wedstrijd wordt het echt spannend. Jeffrey sniper Mens kan via een breakaway alleen op de goalie af en weet de 3-2 binnen te schieten. Hierdoor heeft Geleen weer de leiding in handen.  Met een voldaan gevoel zijn de jongens aan de thee begonnen en smaakte mij de koffie in de pauze ineens ook heel goed.

De derde periode start en de wedstrijd gaat in hoog tempo door, zoals de eerste 2 periodes ook verliepen. In de 45e minuut loopt Bob tegen een boarding penalty aan en uiteindelijk kan Postma ongehinderd op schaatsen richting Rowan. Deze ruimte moet je Postma nooit geven, want ook nu verzilverde hij deze kans in de gelijkmaker, 3-3. De Eaters maakten het zich op deze manier onnodig moeilijk. De stand maakte de wedstrijd nog spannender en de seconden tikken weg. Diegene die nu gaat scoren heeft dan ook bijna de schaal in handen. 5 minuten voor tijd ontploft Glanerbrook als Lars van Sloun de winst naar zich toe trekt: 4-3! Met nog 3 minuten en nog wat op de klok zorgt Turcotte ervoor dat Heerenveen de winst uit handen gaat geven. Nadat hij zijn vuisten wilt laten spreken en dit niet een, maar twee keer doet, mag hij voor 4 minuten gaan zitten. Daar waar Heerenveen de kans had om met het inwisselen van de goalie met een man meer op het ijs te kunnen staan, is deze kans vervlogen. De Eaters hebben het spel vervolgens slim uitgespeeld en de winst in Geleen gehouden.

Het spel van Geleen is verzorgd en er staat een team op het ijs. Geleen speelde geconcentreerd zijn wedstrijd en als we dit tegen Heerenveen weten neer te zetten en we kijken naar de standen van alle gespeelde wedstrijden tot nu toe, dan weten we dat we in een interessante poule zitten, waar iedereen van elkaar kan winnen… en wie weet is dit niet de enige prijs die dit seizoen in Geleen wordt gevierd. Het belooft in ieder geval wat voor de toekomst.

Zondag 2 oktober staat de eerste thuiswedstrijd om de Beker van Nederland op het programma en speelt Geleen tegen Nijmegen. Het spel om de knikkers gaat beginnen. Ik hoop jullie allemaal zondag weer net zo enthousiast in de hal te ontmoeten… Sportieve groeten!