Ambities Eaters hoger dan vertoond spel: verlies tegen Amsterdam

4 februari 2018

04/02/2018 BeNe-league Geleen – Amsterdam

Door Jos Janssen

1e periode:

Amsterdam start gelijk fel aan de wedstrijd en weet van het begin af aan het spel van de Eaters goed te ontregelen. Eaters speelt rommelig. In de eerste 2 minuten krijgt de Eaters 2x powerplay, beide keren door een interference straf van Chris Louwers, maar weet deze niet te verzilveren.
De eerste periode werd afgesloten met een stand. Op 12:56 krijgt Joey Geurts een hooking penalty en met een man minder leeft de Eaters even op en gaat beter spelen. Amsterdam weet in de overtall-situatie niet te scoren, maar amper 5 seconden, nadat de Eaters weer compleet zijn deelt de 46 jarige(!) John Versteeg de eerste klap uit. Via een mooie en vlotte combinatie via Calvin Pohlman en Julian Berteling werd de puck van links naar rechts gespeeld en kon Versteeg in de vrije ruimte makkelijk binnen schieten: 0-1 (15:01). Daarna gaat het snel bergafwaarts met de Eaters. Als vervolgens Remco Knoren een interference-straf krijgt (16:13), kort daarna gevolgd door een tripping straf van Slawomir Krzak (16:48), heeft Amsterdam bijna anderhalve minuut lang 2 man meer op het ijs staan. Amsterdam scoort vervolgens de 0-2 (17:42) door een hard schot van Michael Mackie-Kwist, die van de legguard af stuitert hoog de goal binnen. Remco mag dan weer het ijs opkomen, maar met nog steeds een man minder speelt de Eaters verder en voordat zij weer compleet zijn, weet Ivan Muso de 2e powerplaygoal in deze strafreeks laag binnen te schuiven en staat Geleen zomaar binnen 4 minuten met 3-0 achter (18:35) Kort voor de pauze krijgt Amsterdam nog een straf, maar de stand blijft 3-0.

2e periode:

De Eaters moeten uit een ander vaatje gaan tappen willen ze de wedstrijd om gooien, maar helaas gaat het spel door zoals het was begonnen. In de 28 minuut mag Marcel Kars voor Amsterdam de strafbank gaan opzoeken en een dikke minuut later schuiven daar spelers van beide teams nog bij. Jonas Huovinen en Tobias Kathan hebben zich na een klein opstootje bij het Eatersdoel in de haren en mogen 2 minuten voor roughing gaan afkoelen. Als de teams weer beiden compleet op het ijs zijn, krijgt Amsterdam in de 30e minuut een straf voor delaying de game, doordat zij veel te laat (na al een waarschuwing te hebben gekregen) een bench minor. In de daarop volgende powerplay weet Slawomir Krzak, op assist van Lars van Sloun en Vadim Gyesbreghs, met een one-timer snoeihard binnen te schieten en staat het 3-1 (30:07). Het tijdstip zou ideaal moeten zijn om hier energie uit te putten en de wedstrijd te laten kantelen. Helaas gaat dat niet gebeuren. Even later krijgt Amsterdam wederom een straf voor het te laat wisselen, maar ook deze powerplay wordt niet verzilverd. Er volgt wel nog een hard schot van de Eaters in de kruising en de klank van het metaal klinkt door de hal, maar de goed fluitende Martin de Wilde geeft aan dat de puck de goal niet in is gegaan. De periode wordt verder uitgespeeld met enig wapenfeit een 2+10 minuten straf door Jord Smit voor een checking from behind.
De tweede periode werd afgesloten met een stand. 1-3 (0-3) – (1-0)

3e periode:

De 3e periode begint en de stand geeft aan dat er nog wel kansen zijn. De Eaters gaan wat meer ijshockeyen en als in de 47e minuut Calvin Pohlman voor een hooking mag gaan zitten neemt de druk op het Amsterdamse doel met tijd en wijlen toe, maar gescoord wordt er niet. In de 53e minuut heeft Geleen een aanval opgebouwd en als Antonin Drobny verwoestend uithaalt, maar net naast schiet, stuitert de puck van de boarding terug en Joey Geurts pikt deze puck direct op door direct binnen te schieten en staat het zowaar 2-3 (52:45). Deze goal geeft de Eaters wel een boost, maar het blijft moeizaam gaan tegen het stug verdedigende Amsterdam. Nadat de Eaters in een volgende powerplay niet weet te scoren, gaat in de 59e minuut Rowan Delil van het ijs, om een extra speler te hebben. Vervolgens krijgt Amsterdam (Tobias Kathan) nog een trippingstraf en wordt het heel druk met Geleense spelers voor het Amsterdamse doel. Een slotoffensief volgt, maar als Geleen dan aan de boarding de puck verliest, weet Michael Mackie-Kwist de puck in de lege goal te schieten en is de wedstrijd met nog luttele seconden op de klok gespeeld en verloren. Eindstand reguliere tijd 4-2 (0-3) – (1-0) – (1-1)

Algemeen:

De “final Four” halen is een streven op zich. Het eraan deelnemen zal zich zoals het nu eruit ziet gaan beperken tot slechts een wedstrijd. Geleen speelt te wisselvallig en maakt de fout om de tegenstander te onderschatten. Gezien de ranglijst en zeker nu Geleen een nagenoeg compleet team had, moeten dit soort wedstrijden solide uitgespeeld worden en men de eigen wedstrijd spelen. De kansen worden wel gecreëerd echter de accuratesse ontbreekt bij het afmaken. We kunnenblij zijn dat het defensief heel aardig dichtgetimmerd zit, maar als er te weinig druk voorin zit, wordt het achterin ook steeds moeilijker (en uiteraard andersom).
Geleen heeft voor de carnaval nog maar een wedstrijd op het programma staan. De uitwedstrijd tegen Herentals wordt op vrijdag 9 februari gespeeld. Dat zal beslist geen makkelijke wedstrijd worden. Verder zijn er geen wedstrijden voor de Eaters in het carnavalsweekeinde. De eerstvolgende thuiswedstrijd is 18 februari tegen het sterke Luik. Ik wens iedereen een fijne carnaval en tot 18 februari.